flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Білоцерківського суду взяли участь в експертному обговоренні з питань покращення доступу до правосуддя

31 липня 2020, 15:43

31 липня 2020 року суддя-спікер ВЛАДИСЛАВ ЦУКУРОВ, суддя ОЛЕНА ГАВЕНКО та помічник судді ВІТА ДРЕВАЛЬ, на запрошення Громадського центру правосуддя у м. Біла Церква, в рамках проєкту «Пілотування мережевої моделі розвитку громадських центрів правосуддя в Україні», взяли участь в експертному обговоренні з питань покращення доступу до правосуддя: актуальні питання та сучасні виклики.

Відбулася широка дискусія учасників заходу щодо актуальних питань та існуючих викликів у сфері впровадження сучасної судової реформи, визначення спільних точок дотику та напрямів роботи, зокрема:

  • реальний стан доступу осіб до правосуддя в умовах пандемії COVID-19;
  • існуючі перешкоди у реалізації права на справедливий суд для уразливих груп населення;
  • існуючі виклики у повсякденній роботі суду та визначення практичних кроків для їх вирішення;
  • потенціал альтернативних методів вирішення спорів;
  • просування реформи кримінальної юстиції та розвитку відновного правосуддя.

Учасниками заходу стали також представники Регіонального  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у  Київській області,  Білоцерківського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Громадської спілки «Мережа правового розвитку», Громадської правозахисної організації «Фундація змін», працівники та волонтери Громадського Центру правосуддя в місті Біла Церква.

Суддя-спікер ВЛАДИСЛАВ ЦУКУРОВ представив учасникам заходу презентацію (за посиланням: /userfiles/media/new_folder_for_uploads/sud1003/USAID/Cuk.pdf) щодо здійснення правосуддя під час карантину, поділився власним та міжнародним досвідом.

Суддя ОЛЕНА ГАВЕНКО дистанційно розкрила присутнім процесуальний статус слідчого судді та його роль у досудовому розслідуванні, а також звернула увагу на особливості роботи судді в період пандемії.

Помічник судді ВІТА ДРЕВАЛЬ в онлайн режимі розповіла присутнім про запровадження в дослідну експлуатацію підсистеми «Електронний суд» та практичні аспекти її діяльності.

Спікери заходу від Білоцерківського міськрайонного суду звернули увагу присутніх на кількість та якість розглянутих справ під час карантину.

За даними, які було оприлюднено Радою Європи на континенті відсутні єдині підходи до здійснення правосуддя під час пандемії. Так, наприклад, в Албанії суди взагалі закриті. В інших країнах Європи, робота судів, як правило, зведена до мінімуму – розглядаються лише невідкладні справи, і то дистанційно.

За даними президента комітету Ради Європи з питань запобігання катуванню Миколи Гнатовського, в Україні доступ до правосуддя обмежено найменше з усіх європейських країн. Це очікувано та випливає із приписів статті 64 Конституції України, відповідно до якої можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Але право на судовий захист, гарантоване статтею 55 Конституції України, не може бути обмежене за будь-яких умов.

Поточна ситуація вимагає гнучкого підходу та системного аналізу як приписів законодавства України, так і рішень Європейського суду з прав людини. Практика розгляду справ Європейського суду, що випливатимуть з цієї ситуації, ще попереду.

 ДОВІДКОВО: Громадський центр правосуддя у м. Біла Церква утворено у 2020 році на базі Білоцерківської міської громадської організації «Правова єдність» з метою забезпечення всебічного сприяння в доступі людей до правосуддя, адміністративних та соціальних послуг, послуг з надання правової допомоги, а також альтернативного вирішення спорів з урахуванням потреб громади відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Діяльність центру стала можливою за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США.  До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 року і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проєктів USAID «Україна: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми — надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим школам, громадянському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією.

Довідкова інформація отримана з сайту Громадської спілки "Мережа правового розвитку" за посиланням: https://ldn.org.ua/about-us/.