flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддею - спікером проведено вебінар для студентів Білоцерківського національного аграрного університету на тему «Здійснення судочинства в сучасних умовах»

02 червня 2022, 16:11

02.06.2022 року суддя-спікер Владислав Цукуров провів вебінар для студентів Білоцерківського національного аграрного університету на тему «Здійснення судочинства в сучасних умовах».

Суддя навів статистичні дані про кількість працюючих суддів. Так, визначена загальна кількість суддів в Україні на 01.01.2022 – 7304.
Станом на 01.01.2022 фактична кількість суддів у судах України – 5236 (72% від необхідної кількості). З них жінки – 2814 (54%), чоловіки - 2422 (46%). Кількість вакантних посад суддів – 2068 (28%).

Також суддя розповів про організацію роботи Білоцерківського міськрайонного суду під час пандемії коронавірусу та під час воєнного стану. Звернув увагу слухачів на те, що встановлене статтею 55 Конституції України право на судовий захист не може бути обмежена навіть за умови оголошення карантину або воєнного стану. При цьому було приділено увагу іншим конституційним правам, які можуть та не можуть бути обмежені у сучасних умовах.

Суддя повідомив, що даними президента комітету Ради Європи з питань запобігання катуванню  Миколи Гнатовського, якого ПАРЄ обрала суддею ЄСПЛ від України,  під час пандемії коронавірусу доступ до правосуддя найкраще забезпечено з усіх Європейських країн саме в Україні. Також розповів про заходи, яки приймаються судом для забезпечення здійснення судочинства на належному рівні й в умовах воєнного стану.

Суддя нагадав студентам про те, що відповідно до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод та практику Суду як джерело права. А тому, при розгляді справ, характерних для воєнного часу, суди застосовують не лише національне законодавство, а й такі рішення ЄСПЛ.

Детальніше розповів про висновки ЄСПЛ у справах проти Туреччини («Loizidou v. Turkey», «Cyprus v. Turkey»), Молдови та Росії («Mozer v. theRepublicofMoldovaandRussia», «IlascuandOthers v. MoldovaandRussia») та «Намібійські винятки» (англ. «Namibiaexception»).

Суддя відповів на численні запитання студентів і побажав їм скорішої перемоги та миру!

 

Пресслужба Білоцерківського міськрайонного суду