flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТРИВАЄ ФОРМУВАННЯ СПИСКІВ ПРИСЯЖНИХ

18 квітня 2024, 12:53

Відповідно до приписів Конституції України народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних.

Законом України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що присяжним є особа, яка у випадках, визначених законом, та за її згодою вирішує справи разом із суддею.

Присяжним може бути громадянин України, від 30 до 65 років, який постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду.

Списки присяжних формуються місцевими радами на три роки.

У ці дні Білоцерківською міською радою здійснюється прийом заяв осіб, які виявили бажання бути присяжними в Білоцерківському міськрайонному судді (посилання на оголошення: https://bc-rada.gov.ua/node/15056).

За присяжними на час виконання обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі наявні гарантії та пільги, а час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до трудового стажу.

За правилами Кримінального процесуального кодексу України розгляд кримінального провадження судом присяжних проводиться тоді,коли злочин, у вчиненні якого обвинувачується особа, передбачає покарання у виді довічного позбавлення волі. Розгляд таких справ здійснюється судом у складі двох суддів, трьох основних присяжних та двох запасних.

При цьому,за наявними статистичними даними, частіше присяжні беруть участь у розгляді цивільних справ.

За правилами Цивільного процесуального кодексу України суд, у складі одного судді і двох присяжних, розглядає в порядку окремого провадження справи про:

1) обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

2) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

3) усиновлення;

4) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

5) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

У Білоцерківському міськрайонному суді за період 2021-2023 роки розглядалося 173 цивільні справи відповідної категорії, з яких: 50 справ у 2021 році, 35 справ у 2022 році, 88 справ у 2023 році. Загалом за 2021-2023 роки судом розглядалося 21865 цивільних справ усіх категорій (2021 рік – 7580, 2022 рік – 5576, 2023 рік – 8709). Тобто, питома вага справ відповідної категорії в масштабах роботи суду становить менше 1% від загальної кількості розглянутих справ. Таким чином, робота присяжним не забере багато часу.

Натомість, ця робота є дуже цікавою та важливою й ті громадяни, які стануть присяжними, отримають моральне задоволення. Крім цього, закон передбачає, що за час виконання обов’язків у суді присяжним виплачується винагорода на рівні посадового окладу судді за фактично відпрацьований час.

Тож, шановні мешканці Білоцерківської територіальної громади, запрошуємо вас до роботи в суді у якості присяжних. На вас чекають цікаві справи та дружній колектив суду!

Посилання на інтерв’ю від 17.04.2024 року суддів-спікерів Білоцерківського міськрайонного суду Київської області Владислава ЦУКУРОВА та Віктора ПРИМАЧЕНКО телеканалу «Еспресо Біла Церква» щодо ролі присяжних у роботі суду: https://www.youtube.com/watch?v=2mbAHGZOWvM.