flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрав законної сили вирок відносно вбивці

20 липня 2023, 15:36

17.07.2023 року набрав законної сили вирок відносно громадянина С., який скоїв вбивство громадянина Х. з метою незаконного збагачення.

Згідно обвинувачення від 19 липня 2022 року затвердженого Начальником відділу Білоцерківської окружної прокуратури, судом визнано доведеним, що 22 квітня 2022 року близько 19 години 00 хвилин, точний час досудовим розслідуванням не встановлено, громадянин С. приїхав на велосипеді до домоволодіння за місцем проживання потерпілого громадянина Х., з метою вчинення розбійного нападу на заволодіння майном, зокрема грошовими коштами останнього в умовах воєнного стану введеного Указом Президента України № 341/2022 від 17 травня 2022 року, затверджений Законом України «Про затвердження Указу Президента «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 22 травня 2022 року № 2263-ІХ.

Реалізуючи свій злочинний умисел, переслідуючи мету нападу на заволодіння майном потерпілого Х., розуміючи, що останній знаходиться за місцем свого проживання, зайшов через незачинені двері до житлового будинку, де виявивши потерпілого, здійснив на останнього напад із застосуванням насильства, окрема умисно наніс руками та ногами тілесні ушкодження по тілу Х., внаслідок яких останній отримав тілесні ушкодження у вигляді: перелому кісток носа, перелому нижньої щелепи справа; перелому під’язикової кістки; відкритого крайового перелому правої здухвинної кістки; численні переломи ребер справа та зліва через карсулярний розрив печінки; синці та садна на обличчі, тулубі та кінцівках; численні колото-різані рани шиї, від рани беруть початок раньові канали вздовж яких ушкоджені м’які тканини шиї, судини шиї, щитоподібний хрящ та гортань, що призвело до гострої крововтрати.

Продовжуючи свою злочинну діяльність направлену на заволодіння майном потерпілого Х., розуміючі, що опір останнього подавлено повністю в результаті раніше нанесених численних ударів, перебуваючи в житловому будинку за вищевказаною адресою, здійснив крадіжку грошових коштів в розмірі 2500 гривень, мобільного телефону, пневматичної гвинтівки, та бензопили, що знаходились серед речей в одній із кімнат будинку.

Крім цього, С., розуміючи, що здійснюючи 22 квітня 2022 року близько 19 години розбійний напад на домоволодіння потерпілого Х., був виявлений останнім, а тому побоюючись бути викритим у вчиненні вище вказаного кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.187 КК України, з метою уникнення від юридичної відповідальності, вирішив вчинити умисне вбивство Х.

Реалізовуючи свій злочинний намір, бажаючи позбавити життя потерпілого Х., С. 22 квітня 2022 року близько 19 години, перебуваючи в одній із кімнат житлового будинку за вищевказаною адресою, у збудженому стані, переслідуючи злочинний намір на умисне заподіяння смерті іншій людині з корисливих мотивів, нехтуючи загальнолюдськими правилами співжиття і нормами моралі, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно- небезпечні наслідки у вигляді смерті людини та бажаючи їх настання, умисно наніс удари ножом Х. в область голови та шиї, а також руками та ногами по тілу Х., внаслідок чого спричинив останньому тілесні ушкодження у вигляді: перелому кісток носа, перелому нижньої щелепи справа; перелому під’язикової кістки; відкритого крайового перелому правої здухвинної кістки; численні переломи ребер справа та зліва через карсулярний розрив печінки; синці та садна на обличчі, тулубі та кінцівках; численні колото-різані рани шиї, від рани беруть початок раньові канали вздовж яких ушкоджені м’які тканини шиї, судини шиї, щитоподібний хрящ та гортань, що призвело до гострої крововтрати, від яких Х. помер на місці події. Після чого, С. з місця вчинення злочину зник.

Колегія суддів визнала громадянина С. винуватим у пред`явленому обвинуваченні за ч.4 ст.187, п.6 ч. 2 ст. 115 КК України та призначила покарання за сукупністю злочинів у виді 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.