flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Білоцерківського міськрайонного суду у 2020 році

16 лютого 2021, 14:05

       На зборах суддів Білоцерківського міськрайонного суду підведені підсумки роботи суду  у 2020 р.

       Із 26 суддів штатної чисельності, станом на кінець минулого року фактично здійснювали правосуддя 16 суддів, із яких 9 кримінальної спеціалізації та 7 цивільної спеціалізації.

       Статистичні данні роботи суду у 2020 р. засвідчують, що  суддями не зважаючи на надмірне   навантаження, карантинні обмеження у зв’язку із розповсюдженням SARS-Cov-2,  здійснювалося правосуддя на належному професійному рівні. 

       На  розгляді перебувало 16449 справ та матеріалів,  із яких розглянуто з ухваленням остаточних рішень, ухвал, постанов 14519,  що становить 96,61% розгляду.

       Усього протягом минулого  року суддями Білоцерківського міськрайонного суду  здійснено 24361 судове засідання.

       Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в розрахунку на одного суддю складає 1028 справ і матеріалів, із яких 907 були розглянуті з ухваленням  рішень.

       Розглянуто 5481 справу в порядку цивільного і адміністративного судочинства, у т.ч. 249 адміністративних позовів, із яких задоволено 185; 3392 цивільних позови, із яких задоволено 3032; заяв про видачу/скасування судового наказу 1015, із яких задоволено 836.

       Так,  задоволено 45 позовів у спорах, що виникають із земельних відносин; 49 із відносин спадкування; 500 позики, кредиту, банківського вкладу; 84 із житлових відносин; 1055 із сімейних відносин, 12 із трудових правовідносин.

       Вказаними рішеннями забезпечено захист і поновлення прав і інтересів громадян та юридичних осіб у вказаних спорах та правовідносинах.

       Розглянуто 9038 справ, матеріалів в порядку кримінального судочинства та протоколів про адміністративні правопорушення.

       Слідчі судді  здійснюючи судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні розглянули  2550 клопотань, скарг, заяв під час досудового розслідування, із яких задоволено 1817. У тому числі 136 про застосування запобіжного заходу: 85 про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою, 35 у виді домашнього арешту, 16 особистого зобов’язання. Надано 58 дозволів  на затримання підозрюваного з метою приводу, 233 на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, 697 про тимчасовий доступ до речей і документів. Постановлено 240 ухвал про арешт майна та 35 про його скасування. Вирішено 66 заяв про відвід.

       Розглянуто 314 скарг на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора, інших осіб. Постановлено 199 ухвал про їх скасування, зобов’язання вчинити певні дії, цим самим захищені, відновлені порушені права та інтереси громадян, юридичних осіб у  кримінальних провадженнях.

       Розглянуто 718 кримінальних проваджень, по яких ухвалено вироків  551,  закрито 134, повернуто прокурору 24. 

       Вироком колегії суддів Білоцерківського міськрайонного суду громадянин Б.  визнаний винуватим у пред»явленному обвинуваченні у вчиненні злочину, передбаченого п.2 ч.2 ст. 115 КК України (умисне вбивство малолітньої дитини) і призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 14 років. Вирок набрав законної сили.

       Вироком колегії суддів громадянин А. визнаний винуватим у вчинені злочину, передбаченого п. 13 ч.2 ст. 115 КК України (умисне вбивство вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство) і призначено покарання у виді довічного позбавлення волі. Вирок набрав законної сили.

      Вироком суду громадянин К. визнаний невинуватим та виправданий за відсутністю в його діях складу злочину, передбаченого ст.  191 ч.4 КК України – заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене у великих розмірах; ст. 15 ч.3 ст. 191 ч.3 КК України – незакінчений замах на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинений повторно. Громадянин К. поновлений у правах, обмежений під час кримінального провадження. Вирок набрав законну силу.

       Розглянуто 609 справ в порядку виконання кримінальних покарань, із яких по 328 задоволені клопотання учасників провадження.

       На зборах було визнано, що не зважаючи на позитивні результати здійснення правосуддя, поведінка окремих учасників судового провадження та  карантинні обмеження викликані розповсюдженням SARS-Cov-2, вплинули на строки розгляду значної кількості справ і матеріалів.  Відкладення значної чисельності судових засідань мало місце у зв’язку із не доставкою до суду обвинувачених, які тримаються під вартою; не прибуття до суду прокурорів, захисників, потерпілих, свідків; не виконання ухвал суду про привід.

       На зборах розглянуті пропозиції суддів щодо покращення здійснення правосуддя, усунення та зменшення причин і обставин, які цьому не сприяють.

 

                                                                                                                                 Прес-центр Білоцерківського міськрайонного суду.